Namazdan Sonrasındaki Tesbihleri Neden 33 (Otuz Üç) Defa Çekeriz? Bunun özel bir sebebi var mıdır?
Maddi kapıları açabilmek için nasıl kendilerine uygun anahtarları varsa, manevi kapıların açılabilmesi için de kendilerine özgü anahtarları vardır.
Kapıya uygun olan anahtarı kullanmadığınız zaman o kapıyı açmanız mümkün değildir.
Örneğin; telefonunuzun bir şifresi vardır. O şifreyi doğru girmediğiniz takdirde telefonunuzu kullanamazsınız. İşte ilahi kapılarında açılabilmesi için belli sayıda tesbihin çekilmesi gerekir. Bu sayıya bilerek (kasten) uymazsak ilahi sırra ermemiz mümkün değildir. Ama unutarak yada yanılarak yanlış çekildiği zaman Cenab-ı Hakk onu kabul eder.
NAMAZ TESBİHATININ NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BİZ NEREDEN ÖĞRENDİK?
Tesbihatın nasıl yapılması gerektiğini, hangi dua ve tesbihlerin okunması gerektiği Peygamberimiz (a.s.m.) tarafından tesbit edilmiştir. Bizler de Peygamberimizin sünnetine uyarak bu tesbihleri çekeriz.
Namazlarda farz ve sünnetleri kıldıktan sonra , önce Ayetelkürsi, İhlas, Felak ve Nas Sureleri okunduktan sonra 33 defa “Sübhanallah” 33 defa “Elhamdülillah” ve 33 defa “Allahu Ekber” denir. Sonrasında “La İlahe İllallahü Vahdehü…” duası okunur ve dua yapılır.
PEYGAMBERİMİZ (A.S.M.) NAMAZ TESBİHLERİNİ NE İLE ÇEKERDİ?
Bugün ki şartlarda namaz tesbihatı genellikle tesbihle yapılır. Bu sayede zikir kelimelerinin sayısınında yanılma ihtimali olmaz. Ancak bugün kullanmış olduğumuz teşbih Asr-ı Saadet döneminde yoktu. Peygamberimizin (a.s.m.) bugün ki tesbih yerine; sağ parmaklarının boğumlarını kullanarak tesbih çekerdi. Ayrıca o dönemde çakıl taşları yada hurma çekirdekleri ile teşbih çeken kişilere herhangi bir yasak koymamıştır.