Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi Hakkında Herşey Bu Yazıda!

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi

Din görevlisi olarak yurt dışına mı gitmek istiyorsunuz?

Rahat olun tam yerindesiniz.

Arkanıza yaslanın ve okumaya başlayın.

Yurtdışı din görevlisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi detaylı bir şekilde, bütün yönleri ile tecrübelerimizden yola çıkarak sizlerle paylaşıyoruz.

Bu makalede özelde Diyanet personelinin;genelde ise bakanlıklar arası ortak kültür komisyonu kararı ile yurtdışında görevlendirilen bütün memurların merak ettiği konular ele alınacaktır.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup hiç bir resmi geçerliliği ve bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Ayrıca paylaşılan bilgiler yazının oluşturulduğu tarih öncesini kapsamaktadır. Yazıyı okurken lütfen bunları dikkate alınız!

Dikkat bu yazı özel içeriktir: Bu yazının telif hakları ornekvaazlar.com’a aittir. ornekvaazlar.com’un yazılı izni olmadan, hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması veya yayımlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulacaktır.

Yurtdışı Din Hizmetlerinin Kısa Tarihçesi

Ülkemizden yurtdışına 1960 lı yıllarda ciddi bir işçi göçü yaşandı. Yurtdışına işçi olarak giden vatandaşlar Türkiyede  iş kurabilecek kadar sermayeyi kazanıp kısa süre içerisinde memleketlerine dönme hayali ile yola çıkmışlardı.

diyanet ilk gurbetçiler

Hakikat düşündükleri gibi olmayacaktı. Haritada dahi yerini bulamayacakları hiç bilmedikleri, görmedikleri çok uzak diyarlara doğru başlayan bir yolculuktu bu. Erzurum’dan Avustralya’ya doğru yola çıkan dadaş “gardaş hele bir gidek bakah begenmezsek gış’dan sonra geri gelirik” diye ayrıldığı memleketine 25 yıl sonra geri dönebilmişti. Bu Dönüş de Sıla-ı Rahim içindi tabiki.

Gittikleri ülkelerden geri dönemeyeceklerini anlayan gurbetçiler ailelerini de yanlarına almaya başladılar. Dünyanın dört bir tarafına yerleşen gurbetçilerimiz dini vazifelerini ifa etmek için ilk önceleri kiralık mekanları daha sonraları arsa ve bina satın alarak kendi ibadethanelerini açmaya başladılar.

Mevlana Camii, Rotterdam, Hollanda
Mevlana Camii, Rotterdam, Hollanda

Çocuklarının batı kültüründe koybolup gitmesinden endişe eden gurbetçiler evlatlarına dini ve milli bilinç vermek için din gönüllülerine ihtiyaç duymaya başladılar. İlk zamanlarda kendi imkanları ile Türkiye’den emekli din görevlileri getirerek faaliyetlerine başlayan dernekler sonraki zamanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapısını çalma durumunda kaldılar.

İlk Görevliler Ne Zaman Gitti?

Diyanet’in İlk Olarak yurtdışına geçici statüde din görevlisi göndermesi, 1971 yılından itibaren Ramazan ve Kurban Bayramları ve​silesiyle başlamıştır. Daha sonra Çalışma Bakanlığınca Sosyal Yardımcı (Din Görevlisi) olarak din görevlileri Diyanet İşleri Başkanlığınca seçimleri yapılarak yurtdışına gönderilmiş, bu uygulamaya 1984 yılına kadar devam edilmiştir. Daha sonra ücretleri gurbetçilerimiz tarafından kurulun dernekler tarafından karşılanmak ve altışar aylık sürelerle azami 4 yıla kadar görev süreleri uzatılmak kaydıyla, Diyanet İşleri Başkanlığınca yurtdışına din görevlileri gönderilmiştir. Bu uygulama, Temmuz 1985’e kadar devam etmiştir.

Bu tarihten itibaren yurtdışı ücretleri Türk Kültür Varlığını Koruma ve Tanıtma Fonu’ndan karşılanarak, özel kadro ihdas edilmek suretiyle din görevlileri yurtdışına gönderilmeye başlanmıştır. Halen bu uygulama sürdürülmektedir.[1]

Diyanet; din hizmetleri müşavirliği makamında 52 ülkede, Din Hizmetleri Ataşeliği biriminde 38 ülkede ve diğer ülkelerde bulunan çeşitli seviyelerdeki personeliyle, toplam 102 ülkede hizmet etmektedir.

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi

Yurtdışı Görevi Sınav Süreci:

Yurtdışı Görevi Sınav Süreci

Yurdışın’da görev yapmak isteyen personel sayısı çok olduğu için, görevlendirilecek personelin seçimi için sınav uygulaması yapılmaktadır.

Yazılı, sözlü ve ortak kültür komisyonu mülakatı olmak üzere 3 sınavı da başarı ile geçmeniz gerekmektedir.

Son yıllarda yurtdışı görevli seçimi için özel bir yazılı sınav yapılmamaktadır. Yurtdışı görevlendirmesine başvuracak adayların MBSTS sınavına girip yeterli puanı almaları gerekmektedir.

Hangi Zaman Aralığında Sınavlar Yapılıyor?

Bu konuda kesin bir zaman dilimi olmamakla beraber son yıllardaki uygulamalara bakıldığında hemen her yıl sınav duyurusu yapıldığı görülüyor.

Yılda iki defa sınav yapıldığı zamanlar olduğu gibi, kimi zaman 2 yılda bir sınav yapıldığı da görülmüştür.

Görevli ihtiyacına göre sınav ilanı yapılmaktadır. Görevlendirilmek üzere hazırda bekleyen personel sayısı azaldıkça sınav yapılmaktadır.

Yani standart bir zaman aralığı yoktur.

Sınavdan Nasıl Haberdar Oluruz?

Haftalık olarak Diyanet İşleri Başkanlığının Web Sayfasını takip ederseniz bu tür sınavlardan haberdar olabilirsiniz. Vakit buldukça Dış İlişkiler’in duyuru sayfasını da kontrol etmenin faydalı olacağını düşünüyoruz.

Sınava Kimler Başvuru Yapabilir?

Sınava başvuru hakkınızın olup olmadığını, sınavın ilan duyurusundan öğrenebilirsiniz.

Başvuru için aranan şartlar genel olarak şu şekilde oluyor.

  1. Kadrolu devlet memuru olmak.
  2. Memurluk görevinde adaylığı kalkmış olmak. (Asalatin tasdiklenmesi)
  3. 4 yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak. (bu şart bazı zamanlarda 2 yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak şeklinde değiştirilebiliyor.)
  4. Diyanet teşkilatında en az 3-5 ve benzeri yıl görev yapmış olmak. (Bu süreler her zaman aynı olmuyor, başkanlık görev yapma sürelerini değiştirebiliyor.)
  5. MBSTS sınavından belirlenen sınırın üzerinde puan almış olmak.( bu puan başvuru sayısına göre değişebiliyor: 70 olduğu zamanlar olduğu gibi 82’nin üzerine de çıktığı olmuştur.)
  6. Askerliği yapmış olmak yahut bu hizmetten muaf olmak.
  7. Belirtilecek tarih’ten sonra kınama ve uyarma cezası dışında ceza almamış olmak.
  8. Vücut ve akıl sağlığı 🙂 yerinde olmak.
  9. Bazı kadrolara özel şart olarak (İl müftü yardımcısı, ilçe müftüsü, şube müdürü, murakıp, ayniyat saymanı, teberrükat saymanı ve şef kadrolarında görev yapan personel) ((A) ve (B) grubu camilerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlar) gibi personelin Yurtdışı’nda görevlendirilmesi durumunda müktesebine uygun başka bir kadroya atanmayı kabul etmesi şeklinde.
  10. 6 aydan daha uzun süren bir kursta kursiyer olarak bulunmamak.[2]

Yukarıda yazılan şartlar hiç bir kamu ve ya özel kurum ve kuruluşu bağlamamakta olup sadece bilgilendirme amaçlı olarak yazılmıştır.

İfade edildiği gibi belirtilen şartlar tecrübelerimiz ışığında bu yazı dizisini okuyanlar için fikir vermesi açısından yazılmıştır. Güncel sınav şartları için ilgili kurumların web sayfalarını takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi

Mesleki Ehliyet Sınavı (MÜLAKAT)

Sınav ilan edildi ve siz gerekli olan bütün şartları taşıyorsunuz.

MBSTS sınavından da yeterli puanınız var. O halde neyi bekliyorsunuz? Mülakat için başvuru yapabilirsiniz.

“Ah bu mülakatlar yok mu! Strese girmemek elde değil.”

Mesleki Ehliyet Sınavı

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi

Mülakata Nasıl Hazırlanmalıyım?

Diyanet ve başka kurumların mülakatına çokça katılmış birisi olarak acizane bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.

1-Mülakat Öncesi Hazırlıklar:

  • Yazılı sınavdan ortalamanın üstünde bir puan aldıysanız gerekli bilgi seviyeniz iyi demektir.
  • Yazılı puanınız barajın hemen üstünde veya baraj puanına eşit ise sınav konularını tekrar etmekte fayda var.
  • Mülakatlar Ankara’da yapıldığı için şehir dışından sınava katılacak adaylar bir gün öncesinden Ankara’da olacak şekilde seyahat planlaması yapmalıdır.
  • Mülakat günü iyice istirahat edip sınava dinç bir şekilde hazır olunmalıdır.
  • Saç, sakal tıraşı yapılmalıdır.Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi, Mülakata Nasıl Hazırlanmalıyım?
  • Nişanlısını ilk defa görmeye gidecek evlenme adayı gibi olunmalı. Şık bir takım elbise giyilmeli. Komisyonun karşısına filinta gibi çıkmalısınız. (Kadın adaylar sade ve gösterişten uzak fakat asil bir kıyafet giymeli)

Bu madde üzerinde durmakta fayda var.

“Diyanet mülakatlarında kaportaya çok önem veriliyor.”

İnsanlar kıyafetleriyle karşılanırlar, bilgileriyle ağırlanırlar, ahlaklarıyla uğurlanırlar.” diye güzel bir söz var.

Bu tür mülakatlara pejmürde bir kıyafetle, saç sakal birbirine karışmış, ayakkabılar en son 6 ay önce boyanmış vesaire şeklinde girerseniz komisyon üzerindeki ilk intibanız “sıfır” bile olmaz.
Artık eksi kaçtan başlarsınız bilemem.

  • Mülakat öncesi sınav yerine erken gitmekte fayda var. Mülakata geç kalmak sizi strese sokabilir. Ayrıca sizden önce sınava giren adayları yakalayıp kulis yapma şansınız olur.
  • Mülakat stresini yatıştırmak için kahve, çikolata, kahve aromalı şeker vesaire iyi gelecektir.
  • Mülakata abdestli girmeyi unutmayın.

2-Mülakat Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar:

  • Dünyanın en sakin insanı benim edasıyla mülakata girin. “demesi kolay tabi

Komisyon üyelerinin sizin gibi bir insan olduğunu unutmayın.
Bu mülakata daha sonra tekrar girme şansınız olduğunu hatırlayın. “Dünyanın sonu değil ya olmazsa bir daha gireriz, tekrar deneriz şeklinde kendinizi sakinleştirin.

  • İçeri girdiğinizde komisyon üyelerini selamlamayı unutmayın.
  • Yerinize oturmak için izin istemeniz kibarca bir davranış olacaktır.
  • Sakin ve vakur bir duruş sergileyin.
  • Kendinizi tanıtmanız istendiğinde fazla uzatmadan bir kaç cümleyle kendinizi tanıtınız.
  • Komisyon üyelerine hitap ederken “efendim” şeklinde hitap etmeniz ne kadar kibar olduğunuzu göstermeye yetecektir.
  • Hangi komisyon üyesi ile diyalog kuruyorsanız onunla olan göz temasınızı bozmayın. Sağa-sola, yukarı-aşağı şeklindeki bakışlardan kaçının.
  • Konuşurken çok alçak yada rahatsız edecek derecede çok yüksek sesle konuşmayın.
  • Soruları cevaplarken kendinizden emin bir şekilde cevap veriniz.
  • Cevabını tam olarak bilmediğiniz bir soru ile karşılaşabilirsiniz. Heyecanlanmayın, bir kaç kelimeyle de olsa cevaplamaya çalışın. Bir fikriniz yoksa bir şeyler söyleyeceğim diye saçmalamaya gerek yok. 🙂 hatırlaya-madığınızı söyleyin.
  • Diliniz damağınız kuruyacak hale geldiyseniz masanızda bulunan sudan biraz için. Suyu içerken geçen vakitte ortam biraz değişmiş olacaktır.
  • Bazı Mülakatlarda sınav icabı adayın sabrını ölçmek için komisyon üyelerince bazı terslenmeler olabilmektedir.

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi, Yurt dışı Mülakatında Neler Soruluyor?

Örnek Olarak:
“-Sınava nasıl hazırlandın hiç çalışmamışsın.”
“-Hiç bir şey bilmiyorsun”
“-Bu görevi hak etmiyorsun” vesaire şeklinde moral bozucu ifadeler karşısında sakinliğinizi koruyun. Hiç kızmadan; bu durumun bir insanlık hali olduğunu, sınav ortamında bu tür şeylerin normal olduğunu söyleyin.

  • Komisyon üyeleri ile iddialaşmaya gitmeyin.
  • Komisyon üyeleri ile tartışma ortamına girmeyin. Onlar sizi bu ortama çekecek olsa bile siz bundan uzak durun ve sakinliğinizi bozmayın.

Yurt dışı Mülakatında Neler Soruluyor?

  • Diyanetin her sınav da olduğu gibi bu sınavda da olmazsa olmaz Kur’an-ı kerim soruluyor.
  • Hafızlar avantajlı. Hafız olmayanların ise ezberleri iyi durumda ise korkmalarına gerek yok.
  • Adayımızın Kur’an okuyuşu zayıf ise  bu sıkıntılı bir durum. Kazanma ihtimali çok düşük.
  • Kur’an-ı Kerimden okuduğunuz yerin meali sorulabilir. Sormaya da bilirler.
  • Yazılı sınavdaki sorulan sorulara benzer mesleki konulardan soru sorulur.
  • Genel kültür ile alakalı sorular sorulur. Dünya ile alakalı sorularda gelir, Türkiye ile ilgili sorularda gelebilir.
  • Örneğin Avrupa birliğinde kaç ülke vardır?
  • Yurt dışında kaş ataşeliğimiz vardır?
  • UNICEF nedir?
  • İsviçre’nin başkenti neresidir? vesaire şeklinde.

Not: Değerli dostlar, bu tür mülakatlar genel bir tartma işlemi gibi düşünülebilir. Karşımızdaki aday yurt dışındaki vatandaşlarımıza ve ailelerine gerekli hizmeti verir mi veremez mi?

Siz kendinizi bu konuda yeterli görüyorsanız, komisyona da bunu mülakat anında ispatlayabilirseniz başarılı olacaksınızdır.

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi mülakatı sonuçları açıklandı. Kazandığınızı öğrendiniz.

Hayırlı Olsun.

Ama daha bitmedi.

Bir mülakat daha sizi bekliyor. (-Arkadaşım ne zahmetli işmiş bu)

Ee, Zahmet olmadan Rahmet olmaz.

Önünüzde son bir sınav kaldı. “Bakanlıklar arası ortak kültür komisyonu mülakatı”

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi

Bakanlıklar arası ortak kültür komisyonu mülakatı

Bakanlıklar arası ortak kültür komisyonu mülakatı nedir?

Farklı bakanlıklardaki üst kadrolarda görevli olan kişilerden oluşan komisyonun yaptığı mülakattır.

Mülakat ta diyanetten de bir daire başkanı bulunur.

Bu mülakat diğer mülakata nazaran daha kolay sayılır.

Bakanlıklar arası ortak kültür komisyonu mülakatında şuna bakarlar: Yurt dışına göndereceğimiz bu görevli Ülkemizi temsil etme yetenek ve kabiliyetine sahip mi değil mi? İşin Özü bu.

Bu mülakatta Kaporta çok önemli. Bazı arkadaşlara hangi marka takım elbise giydiği bile sorulmuştur:)

Yazılı ve sözlü sınavda çok yüksek puan aldığı halde kılık kıyafetine gerekli ehemmiyeti vermediği için bu mülakatta elenen ihtisas mezunu arkadaşımız olmuştur ona göre.

Dış görünüş bu sınavda çok önemli. Uyumlu giyinin. Pırıl pırıl olun. Kibar ve nazik olun. Heyecanlanmayın.

Giyim kuşamdan anlamıyorsanız anlayan bir arkadaşınızdan tavsiye alın:)

-Yeter Hocam uzatma, mülakatta ne soruyorlar oraya geç diyorsunuz, geçiyorum:

  • Evvela kendinizi tanıtmanız istenir.
  • Mesleki bir soru gelir muhakkak. Bana organ bağışı caiz mi diye sormuşlardı.
  • Genel kültür çok önemli bu mülakatta. Muhakkak bir soru gelir.
  • Entelektüel bir hoca mı değil mi  ona bakarlar. Bana en son okuduğum kitabı sordular.

Arkadaşlar bu soruya mesleki kitaplar dışında bir kitap yanıtı verin.

Kur’an Yolunu okudum demeyin.

Çünkü bu eser mesleki bir kaynaktır. Bunu zaten okumalısın. Başka bir kitap söyle.

-Meslek kitapları dışında. -Falanca romanı okudum, de.

Tabi ki okuduğun bir kitabı söyle çünkü kitap hakkında görüşünü isteyebilirler.

  • Fıkra anlattıra-biliyorlar. Ben anlattım:)
  • Bazılarına türkü, ilahi şiir okutuyorlar. (Hangi konuda mahareti varsa hocamızın.)

Bu minvalde devam eden bir sınav.

Not: Muhterem hocam yukarıda da bahsettiğim gibi mülakatlar genel bir tartma işlemidir.

Bu mülakatta sizin tecrübenize, genel kültürünüze, mesleki yeterliliğinize ve en önemlisi temsil kabiliyetinize bakıyorlar.

Onun için sınavda rahat olun, kendinizi iyi ifade edin, komisyon karşısında ezilmeyin. Ezilmeyin derken komisyonu takmaz tavırlara girmeyin.

Vakur bir duruş ortaya koyun VESSELAM.

Sonuçlar açıklandı.

Bakanlıklar arası ortak kültür komisyonu mülakatını da başarıyla geçtiniz.

Tebrik ederim.

Hayırlı olsun.

Artık sınav faslı bitti.

Asıl heyecan şimdi başlıyor.

-Acaba nereye görevlendirilicem?

-Bekle beni Avrupa, Amerika, Kanada, Avustralya, Japonya ve diğer ülkeler, ben geliyorum.

Diyanet Yurtdışı Görevlendirmesi

Görevlendirilme Süreci

Bütün sınavları başarılı bir şekilde geride bıraktıktan sonra sıra geldi görevlendirmeye.

Başarılı olan personel ihtiyaç duyulan ülkelere görevlendirilmek üzere havuzda bekletilir.

Bekleme süresi değişkendir. 1 ay içerisinde görevlendirilme olabileceği gibi bazende 1 seneye yakın bekleme olabilir. Arz talep meselesi.

Dosyanızda size ait bilgiler bulunmaktadır. Durumunuza uygun bir yer geldiği zaman görevlendirmeniz yapılır.

Örneğin: Karı koca sınavı kazanan personel bay ve bayan görevli ihtiyacı olan bir bölgeye görevlendirilir.

Vitrin konumundaki büyük bir cami için okuyuşu güzel, aşere-takrib mezunu birisi görevlendirilebilir.

Normal standartlardaki yerlere ise herkes görevlendirilebilir.

Ülke Seçme Şansı Var mı? Neye Göre Ülkeler Belirleniyor?

Hangi ülkeye gideceğinizi siz belirleyemiyorsunuz.

Başkanlıktan telefon gelir, falanca ülkeye görevlendirilme yapılacaktır, gitmeye engel herhangi bir mani olup olmadığı sorulur.

Her hangi bir mani (hastalık-okul gibi) yoksa onaylamanız durumunda görevlendirme yazınız gelecektir.

Görevlendirme yapılmadan önce –Ben falanca ülkede veya falanca yerde görev yapmak istiyorum şeklinde talepte bulunabilirsiniz. Eğer uygun bir pozisyon varsa değerlendirirler. İstediğiniz ülke veya yer uygun değilse başka bir yere görevlendirme yapılır.

Görevlendirme yapılan personelin büyük bir kısmı Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Belçika gibi ülkelere gönderiliyor. Çok az bir kısmı ise geri kalan ülkelere gönderiliyor.

Hangi ülkeye gitsek daha iyi olur diye düşünenler için acizane bir değerlendirme yapmak isteriz.

Bütün görevlilerin en başta düşündüğü şeyin Allah Rızası ve İslamiyeti en iyi şekilde temsil olduğunu bildiğimiz için o bölümü geçip diğer yönlerini değerlendireceğiz.

Hangi ülke daha mantıklı sorusunda beklentileriniz çok önemli.

Bazı arkadaşlarımız yukarıda yazdığımız dava adamlığına ilaveten maddi olarak iyi bir birikim yapabileceğim yer olsun der. Bazıları İngilizce dilini öğrenmek için İngilizce konuşulan bir ülke ister.

Bazen de personel hayalinde yaşamak istediği bir ülke vardır orayı ister vesaire.

Yurt dışı görevini tamamlamış ve bir çok farklı ülkeden görevlilerle bu konularda fikir alış verişi yapmış birisi olarak bütün yönleri ile genel değerlendirme yapacağım kararı siz verin.

Sıralandırmaya öncelik sırasına göre başlayacağım:

  • Konut

Barınma ihtiyacı en önemli husus. Uzun süreli görevli gönderilen camilerin konut giderleri mahallince karşılanacaktır diye Diyanetin derneklere ön şartı vardır. Buna göre görevli ev kirası ödemez.

Ya lojmanda oturur, ya da oturduğu evin kirası dernek tarafından karşılanır.

Elektrik, su, gaz vesaire faturalarına gelince, bunları görevli öder. Tek tük de olsa bazı lojmanlarda dernek faturaları da ödemektedir ama buna mecbur değildir.

Bazı ülkelerde faturalardan ayrı olarak belediye, aylık olarak konut vergisi de almaktadır (aylık 100 euro ve yukarısı bir vergi) bilginize.

Bazı ülkelerde sistem tam oturmadığı için istisnai de olsa konut konusunda sıkıntı çıkabilmektedir. Sistemin oturduğu ülkelerde ki görevliler sadece faturasını öderken istisna da olsa bazı yerlerde görevliler ev kirasının bir kısmını ve belediye vergisini de ödemek zorunda kalıyorlar. Bu da toplamada baya bir yekun tutuyor.

Özellikle yeni açılan bir yere giden görevliler bu konuda sıkıntı çekebilmektedir.

Gittiğiniz yerde sizden önce başka görevliler vazife yaptıysa orada az da olsa kurulu bir düzen olacaktır.

Gideceğiniz caminin konut durumunu mutlaka öğrenin. Lojmanlı yerler sıkıntısız olur.

“-Hoca efendi gelsin bir yerler ayarlarız” şeklindeki derneklerden uzak durun.

Konut konusunda en az sıkıntı yaşanan yerler Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi  sistemin oturduğu ülkelerdir. Bunların dışındaki ülkeler ve yerler problemlidir demiyorum yanlış anlaşılmasın.

  • Sağlık

Sağlık olmazsa olmazdır. İnsanlık hali hastalık var, doğum var, tedavi gerektiren kronik hastalıklar var.

Her ülkenin kendine göre değişik sistemi var. Bazı ülkelerde sigorta yapılıyor. Bazı ülkelerde görevli masrafı ödüyor daha sonra bağlı olduğu birimden ödediği miktarı alıyor. Bazı ülkelerde vize müracaatı yapılırken sağlık gideri diye ödeme yapılıyor ve ondan faydalanılıyor.

Netice olarak bir şekilde sağlık hizmeti alıyorsunuz.

Sistemin oturduğu ülkelerde kolay kolay problem yaşanmaz, cebinizden fazla para çıkmaz. Sistemin tam oturmadığı bazı yerlerde ise yapılan sağlık masrafını personel cebinden ödemek durumunda kalıyor.

Bazı yerlerde  yıllık kişi başı 250 euro‘ya yakın mecburi sağlık sigortası ödeyen görevliler var. 4 kişilik bir aile 5 yılda cebinden 5000 Euro ödemiş oluyor. Buda çok ciddi bir kayıp.

  • Eğitim

Eğitimden kasıt çocuklu ailelerin çocuklarının eğitimi.

Lise ve üstü sınıflarda okuyan çocukları Türkiye deki okulundan ayırıp başka ülkeye getirmek biraz riskli ve radikal bir karar olacaktır. Bu konuyu iyi düşünmekte fayda var.

Eğitime yeni başlayan ve ilk orta öğrenim seviyesindeki çocuklar için bu daha kolay ve faydalı olacaktır.

Her ülkenin kendine has bir eğitim sistemi var. Çocuğunuzu seviyesine uygun bir sınıftan başlatıyorlar.

Çocuklar ilk başta dil problemi yüzünden biraz bocalıyorlar. Huzursuz oluyorlar. Bu bocalama döneminde çocuklarınıza destek olun, yanlarında olduğunuzu hissettirin.

6 ay gibi kısa zamanda gittiği ülkenin dilini anlamaya başlıyorlar, 1 yıl içinde de ufak ufak konuşmaya başlıyorlar.

Dil problemini aştıktan sonrada sınıf ve ders ortamına alışıyorlar.

2, 3 yıl sonra size tercümanlık yapabilecek seviyeye geleceklerdir.

Bu işin en güzel tarafı bu zaten. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için bulunmaz bir fırsat. Ülkenize döndüğünüzde hangi dili konuştuğu hiç fark etmez, çocuğunuz ikici bir dili anadili gibi konuşacaktır.

  • Ekonomik Durum

Geçici görevli olarak gidilmiş olsa da 5 yıl insan hayatında uzun bir süredir.

Sayılı gün gelip geçer, bir şekilde idare eder geçinir geliriz denilecek bir zaman değil. Onun için parasal durumlar önem arz-etmektedir.

Aldığımız maaş yeter mi? Birikim Yapabilir miyiz? şeklinde aklınıza takılan sorular muhakkak vardır.

İlk önce şunu ifade etmekte fayda var. Her ülkede farklı miktarda maaş verilmektedir. Her ülkenin kendi para cinsinden o ülkenin standartlarında sizi ve ailenizi idare edecek meblağda maaş verilmektedir.

En çok merak edilen konuların başında yurt dışı maaşları gelmektedir.

Yurt dışı maaşlarına  genellikle 5 yılda bir zam yapılır. Ama böyle bir şart yoktur. Ülkelere göre en son yapılan 1 Ocak 2015 den itibaren geçerli zamlı maaş listesi aşağıdaki gibidir.

Diyanet yurtdışı maaşları 2018 Yurtdışı memur maaşları

Ülkeler arasında orantılı bir alım gücü sağlayacak maaş çizelgesi yapılmaya çalışılmıştır. Yani şunu demek istiyorum: Maaş miktarları ülkeden ülkeye farklılık gösterse de ortalama alım gücü aşağı yukarı aynıdır.

Diyanet personelinin lojman avantajı olduğu için birikim yapma şansı vardır. Aksi halde lojman olmadığını varsaydığımızda bu maaşlarla kira ödeyip geçinmek imkansız gibi bir şey.

Ne kadar birikim yapabiliriz diye bir soru sormayın. Çünkü bu sizin harcama alışkanlıklarınızla alakalı bir durum. İktisat edildiği takdirde tasarruf yapma şansı vardır.

Birikim yapma oranı Almanya gibi sistemin oturmuş olduğu ülkelerde daha yüksektir.

Şunu tekrar söylemekte fayda var. Diyanet yurtdışı personelinin lojman avantajı olduğu için alınan maaşlar ailenizi geçindirme konusunda yeterli olacaktır.

Sizler de makaleye katkı sağlamak ve tecrübelerinizi paylaşmak için aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

Açıklanmasını istediğiniz başka şeyler varsa onları da aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz.

Örnek Vaazlar

Dip Notlar:
[1] http://disiliskiler.diyanet.gov.tr/sayfa/53/tanitim
[2] http://disiliskiler.diyanet.gov.tr

Yazar: Yönetici

48 Yorumlar

  1. Imamlik muktesebi olmayan müezzinler gidebilir mi

  2. Emeğinize sağlık güzel bilgilerdi

  3. Son Gücellemede Yabancı dil şartı gelmiştir.

  4. Hocam yurt dışında gittiğimiz de ülkenin şartına göre belirtilen maaşı alıyoruz. Aynı zamanda Türkiye de ki maaşımız da mı veriliyor yani çift maaş mı almış oluyoruz onu anlayamadım.

  5. Merhaba BU siteyi baya aradıım 2020 maaşlar ne oldu ve imamlar nasıl yurtdışına gidiyor bir imam için en uygun ülke size göre neresi (avrupa olsa daha iyi olur) şimdiden çok tşk

    • Merhaba,
      Bildiğimiz kadarı ile 2020 yılında yurtdışı maaşlarında bir artış olmadı. En uygun ülke sizin beklentilerinize göre değişir.

  6. ben yurtdışın da imam olsam acaba kaç yıl görev yapabilirim

  7. Mahmut ERSOY

    Uçak biletleri pasaport olayları nasıl oluyor?

    4 ay yabancı dil kampına giderken misafirhanede mi kalınıyor yoksa dışardan ev tutulabiliyor mu?
    misafirhanede kalınıyorsa ücret nedir? veya o ücret geri iade ediliyor mu? yoksa pasaport masrafları olarak mı kullanılıyor?

    gittimiz yerde lojman yoksa ödediğimiz kirayı masraf olarak gösterebiliyor muyuz?

    saygılar …

    • – Sadece görevlinin ilk gidiş ve son dönüş biletleri karşılanıyor. Aradaki gidiş gelişler ve görevlinin ailesinin bilet masrafları görevliye ait.
      – Yabancı dil kampında barınma ve yer temini kurum tarafından ayarlanıyor.
      – Pasaport: Hususi pasaport hakkınız varsa hususi, yoksa görevli pasaportu alıyorsunuz. Pasaport defter bedeli size ait.
      – Lojman genelde olur. olmadığı durumda yapacağınız masraf konusunda kesin bir şey yok.

  8. Mahmut ERSOY

    eşler iş bulup çalışabilir mi?(çalışma izni alması gerekir mi?)

    3 yaş çocuklar için kreş durumu nedir?(derneklerin böyle bir faaliyeti var mı?)

    • Eşlerin iş bulup çalışmasına önceden kurum olarak müsaade edilmiyordu şimdiki durum hakkında bilgimiz yok.
      Okul ve kreş durumu gidilecek ülkeye göre değişkenlik gösterir.

  9. hocam ayriyeten turkiyedeki maaşa veriliyormu

  10. hocam ayriyeten turkiyedeki maaşa veriliyormu

  11. Baya bir emek verilmiş teşekkür etmesek ayıp olacak.
    Çok sağolun.

  12. Faydalı oldu sağol

  13. Çok faydalı bir yazı olmuş. Yurt dışı görevine gidecek her hocanın okuması lazım.

  14. Benim kızım 16 yaşında ve eşim devlet personeli değil onların gitmesinde sıkıntı olur mu? 18 yaşın üstü çocukları almıyorlarmış doğru mu?

    • Aileniz sizinle berabere gelebilir. Hiç bir sıkıntı yok.18 yaş üstü çocuklar ülkesine göre farklılık gösterebilir.

    • Eşiniz sizinle gelebilir. 18 yaş üstü çocuklara gelince bazı ülkelerde 18 yaş üstü çocuklar reşit olduğu için ayrı bir birey olarak değerlendiriliyor ve size bağlı olarak oturum alamıyorlar.

  15. S.a hocam.Makale gayet bilgilendiriciydi.Tesekkur ederim.Ben yurtdisi mulakata girdim.Tabi juriden bir isik goremedim.Ama mulakat bittikten sonra beni cagirdilar ve cocuklarimin yaslariyla onlari turkiyede birakip birakamayacagimi sordular? Benim kafam karişti bu nedenle? Siz tecrubeli biri olarak neden sormus olabilirler yahut beni degerlendirmeye aldilar mi? Aydinlatir misiniz? Tesekkurler

  16. Yazıyı yazan arkadaş kalemine kuvvet. Çok sağol istifade ettik.

  17. Diyanet Yurtdışı maaşları ne kadar?
    Türkiye’deki maaştan kesinti oluyor mu?

  18. Ekonomik açıdan en cazip ülke hangisi?

  19. Ben Kanada’ya gitmek istiyorum.
    Özel bir şartı var mı

  20. Bekle beni Amerika ben geliyorum.
    Hayaller Amerika gerçekler Almanya

  21. Hocam makale güzel gidiyor.
    Biraz daha hızlı olsa daha iyi olur.
    Dil Kursuna herkes çağrılıyor mu?

  22. Diyanet yurt dışı Mülakat soruları var mı

  23. 2018 yurt dışı sınavı ilanı yayınlandı.
    Hayırlı olsun.
    Sayın yönetici eksik konuları bir an evvel tamamlasanız iyi olacaktır. Özellikle Mülakat ta neler soruyorlar çok merak konusu.
    Teşekkürler.

  24. Diyanet Yurt dışı sınavı için mülakata girecek arkadaşlara tavsiyem,
    1-Ülke başkentlerine, Avrupa birliğine üye olan ülkelere vesaire göz atmaları olacak.
    2-Ayrıca uluslar arası teşkilatlar ve görevlerini de gözden geçirin.
    3-Hangi Avrupa ülkesinde hangi hristiyan mezhebinin çoğunlukta olduğu da sorulabilir. Hiristiyan Mezhep haritasına göz atmakta fayda var. Hangi ülkeler katolik, hangileri Protestan, hangileri Ortadoks şeklinde.
    4-Diyanet Yurt dışı teşkilatı ile alakalı sorularda gelebilir.
    Aklımda kalanlar bunlar.

  25. Yurt dışı maaşları hakkında da bilgi verirseniz çok iyi olacak.

  26. Güzel bir yazı dizisi olacağa benziyor. Devamını merakla bekliyorum.

    • Her ili sınavı da kazandıktan sonra ilgili ulkenin ankarada diyanet tarafından acılan dil kurşunu da başarıyla bitirmeleri gerek… yazıda eksik bir diğer husus artık belçika avusturya görevli kabul etmiyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir