Adetliyken esmaül hüsna okunur mu, Regl iken esmaül hüsna okunur mu, Regl döneminde esmaül hüsna okunur mu, Adetliyken esmaul husna cekilirmi, Hastayken esmaul husna okunur mu sorularının cevapları ve daha fazlası işte burada.
Evet, kadınlar âdet (regl) dönemlerinde Esmaü’l-Hüsna’yı okuyabilirler. Bu dönemde dua etmek, zikir çekmek ve Allah’ın isimlerini anmak konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Ayrıca, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar ve salavat-ı şerife gibi zikirleri de bu süreçte yapabilirler.
Kadınlar adetliyken, cünüpken veya nifâs (lohusa oldukları günlerde) hâllerinde dua edebilirler; bunlara ilaveten zikir ve dua manasına gelen Kuran ayetlerini de ezberden okuyabilirler.
Örnek verecek olursak; herhangi bir felaket veya vefat haberi alınca okunacak olan dua
“İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn (Muhakkak biz Allah içiniz ve muhakkak yalnız Ona dönücüleriz).
Yine bir işe başlandığı zaman “Bismillâhirrahmânirrahîm” demek, hamd ve şükür niyetiyle “Elhamdülillah” demek de bu kabildendir.
Aynı şekilde Fatiha, Ayetel kürsi, Felak, Nas ve İhlas Surelerini dua niyetiyle, Allah’ı zikredip anma maksadı ile okumak caizdir.
Esmaül Hüsna da bir zikir olduğu için kadınlar regl iken, adetliyken esmaul husna çekebilirler.
Bunun yanında, kelimei şehâdet, kelimei tevhid, istiğfar, salavatı şerife getirebilirler. Dini kitapları (hadis ve fıkıh eserlerini) okuyup inceleyebilirler.
(Bkz. İbn Nüceym, el-Bahr, I, 210; Aliyyü’l-kârî, Fethu âbi’l-‘inâye, I, 142; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 319-320; Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, I, 120-121, 172).
Ancak, âdetli veya lohusa olan kadınların Kur’an-ı Kerim’i okumaları ve Mushaf’a dokunmaları konusunda mezhepler arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Genel olarak, Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, âdetli veya lohusa kadınların Kur’an okumaları ve Mushaf’a dokunmaları uygun görülmemektedir.
Size Özel Seçtiğimiz İçerik ESMAÜL HÜSNA VE SIRLARI |